събота, 29 май 2010 г.

Андреа Аниели

Президентът на Ювентус Андреа Аниели изрази своята почит към загиналите 39 фенове при трагедията на стадион Хейзел преди 25 години. На 29 май 1985 година по време на финала за КЕШ между Ювентус и Ливърпул , стена на една от трибуните на стадион Хейзел в Брюксел се срутва и 39 души намират смъртта си , а още над 600 са ранени . Трагедията в Белгия се счита за една от най-големите в историята на футбола, заедно с трагедията от Хилсбъроу , отново с участие на фенове на Ливърпул . Възпоменателна церемония бе проведена тази сутрин в Торино , на която присъства и новият президент на Юве .

" Това беше ден , който остави следа в историята на два големи клуба , както и на световния футбол . Искам да благодаря на президента на УЕФА Мишел Платини , който бе един от играчите на терена тогава , искам да благодаря и на семействата на загиналите . Тогава бях на 9 години . Не можех да разбера какво се случва на стадиона . Това бе една от най - големите трагедии в историята на спорта . Осъзнах го обаче едва когато пораснах . "

Той сподели, че новият стадион на Ювентус ще има възпоменателна зона, посветена на загиналите тогава привърженици. Това става само дни , след като и от Ливърпул обявиха , че ще открият плоча на своя Анфийлд по повод 25 - годишнината от трагедията . Ето какво казва още Андреа Аниели :

" Тези , които загубиха живота си в онази вечер , винаги ще останат в нашите сърца . "

Няма коментари: