вторник, 24 януари 2012 г.

Джовани Аниели

Една страхотна статия , оформена от читателя на блога Иван Горанов ( Del Pi 10 ) , който ми разреши да я поставя в блога . С благодарност за материала я слагам :

Resta in pace.. Grazie Avvocato !!!

Днес се навършват 9 години от смъртта на Джани Аниели !!! Почивай в мир, Адвокате !!! Ние никога няма да те забравим, ти си човекът който направи Ювентус това, което е - а именно институция !!! Ти обичаше своята стара дама не по-малко от всеки един от нас !!!


Фелини казва за него, че притежава обаяние на кинозвезда и дух на победител. Половин век Джани Аниели е некоронованият крал на Италия. Неговата история е всъщност история на италианската република.

За всички в Италия той бе просто Адвоката. Въпреки, че не беше упражнявал адвокатската професия нито за ден, Адвоката бе запазено прозвище за Джовани Аниели и това обръщение бе използвано с еднаква фамилиарност и симпатия както от работниците на „Фиат”, така и от сътрудниците и партньорите му. Личността на Аниели трудно може да бъде дефинирана накратко - той бе неизменно в категорията на силните на деня, но въпреки своето богатство и мощ се харесваше на всички. Неповторимият стил и голям чар го правеха популярен както на стадиона, където следеше своя любим „Ювентус”, така и на най-високо равнище.
Според едно социологическо проучване 99% от италианците са заявили, че знаят името на папата и 100% - името на Адвоката. Не случайно „Фиат” и „Аниели” се превърнаха буквално в част от историята на Италия. Присъст­вието на Аниели в икономическия и обществения живот достигна такива мащаби, че му спечели определението „Монарх на италианската република”. Аниели бе човекът, който донесе напредъка и модерността и вдигна авторитета на Италия с „Фиат”, „Ферари” и „Ювентус”. Аниели бе известен с изключителния си чар и нюх към новото и авангардното. Бивши и сегашни треньори и футболисти на „Ювентус”, между които Баджо, Платини и Трапатони, разказват за навика му да им се обажда рано сутрин за подробности около подготовката и мачовете им. В боксовете на Формула 1 Аниели питаше Михаел Шумахер за най-малките подробности около устройството на неговата „Ферари”, а за работниците на „Фиат” той бе не просто работодател, а едва ли не глава на семейството. Любопитните журналисти често искаха мнението му по най-различни въпроси и получаваха отговори в прословутия му сериозен стил, примесен с хумор: „Един съвет към вложителите? Дядо ми казваше: да купуват вино, в най-лошия случай ще го изпият по-късно, когато е отлежало.”
На 30 април 1966 Аниели наследява 80-годишния Валета. Той буквално изхвърля от булевард Маркони динозаврите в ръководството на фирмата, като иронично заявява: „Всяко успешно предприятие трябва да има нечетно число директори, но трима директори са прекалено много!” Джани намалява щатовете, прекършва много кариери, децентрализира решенията, разделя властта. Дава такъв тласък на ФИАТ, че през 1967 предприятието изпреварва ”Фолксваген” и става първата автомобилна империя в Европа. Малцина забелязват, че на управленската сцена е излязъл един нов Рузвелт. Аниели прави така, че цяло Торино да узнае как всъщност се осъществява смяната на властта. Валета настоява да остави управлението на някой технократ, но Джани има други планове: „Реших, че аз съм най-подходящият човек за фабриката, и си я взех.” Така започва неговата ера.
Постепенно ФИАТ окупира и други промишлени сфери: електрооборудване, обществен транспорт, нефтопродукти. Когато Джани поема управлението, открива фабрики на концерна по целия свят, преобразува го в холдинг, развива производства на влакове, самолети, трактори, камиони.
Десетки години ФИАТ е водещата промишленост на Италия. Страната буквално се развива в зависимост от стратегията на компанията. Тази икономическа власт е толкова голяма, че често обуславя политическата власт. През 1991 г. с указ на президента на Италия за заслуги пред държавата Джани Аниели е назначен за пожизнен сенатор на републиката.

Датата е 24 Януари 2003 година. Не само Торино или Италия, а целият свят скърби. Адвоката ни напусна.
Хората чакаха по 3 часа, за да положат цвете върху семплия ковчег с тленните останки на човека, който завинаги ще остане като емблема на "Ферари" и "Ювентус". "Той беше необикновен човек", промълвява 43-годишният санитар Роберто Мартиненьо. "Аниели даде работа на хиляди хора и така им помогна да изхранят семействата си." "Дължа всичко на ФИАТ. Благодарение на него имах възможност да създам семейство, да построя къща, да изуча трите си деца и най-важното - получих сигурност", казва Енцо, работник във фабрика на ФИАТ. "Аниели е Италия, той ни даде работа и шанса да живеем достойно", просълзи се вчера пред катедралата 74-годишната Енрика Краванцона, която е работила 36 г. за ФИАТ.

Но той винаги ще бъде в сърцата, спомените и мислите ни..
По случай 5 годишнината от смъртта на Адвоката , точно след сезона в Серия Б Дел Пиеро споделя в обширно интервю :
"Ако Аниели беше жив щеше да е много горд от този Ювентус. Щеше да подчертае характера на тези, които останаха в отбора и в Серия Б. Щеше да похвали всички за невероятния сезон, който направихме миналата година. Ако той беше жив някои неща нямаше да се случат" !!!
При класирането на Ирландия за Евро 2012, Трапатони е попитан на кого посвещава този успех и отговаря:
"На Джани Аниели. След загубата с Юве на финала за Купата на европейските шампиони в Атина (0:1 от Хамбургер, гол на Магат, 1983г.) Адвоката ми каза: "Мистер, никой човек не може да претендира да побеждава винаги, но един човек, който иска да расте, трябва да си поставя по една висока цел на всеки 2-3 години." Това послание ме съпровожда през цялата ми кариера. Скъпи Адвокате, успях да направя още един удар!"

Безспорно една от най-харизматичните и влиятелни личности на 20-ти век в световен мащаб !!! Обичан, дори боготворен, от милиони, приятел със всички - от лидерите на световният елит, до обикновените работници във фабриките на фирмата.
За живота му има изписани множество книги и статии , просто защото биографията на Адвоката е енциклопедия на успеха !!!
Той нямаше врагове.. всъщност дори и да е имало такива , те нямаха куража да му се опълчат, седяха си кротко в мишите дупки !!!
След смъртта му обаче всичко бе на път да се промени..

Но ние не сме те забравили, Адвокате. Делата ти, думите ти, примера ти .. продължават да са живи. Теб те няма, но ние ще защитаваме и подкрепяме до гроб твоята стара дама !!!



4 коментара:

Анонимен каза...

I am Linda Khanzetian, Doctor of natural Health, with the Washington Institute of Natural Medicine, located in Washington, D.
Unlike many other medical facilities, the Fayette Chiropractic Center offers walk-in therapy.
Located within blocks of the train station where the Tren a las Nubes departs, this
stretch of 7 or 8 blocks began 100 years ago as the cultural centre of the
city, unfortunately falling into disrepair over the years, then
only to be rescued 10 years ago by the city's current mayor. They began their musical association in Nashville, TN in 1971, performing in local clubs. You must be introduced with a display screen with several alternatives one particular of which will be safe mode with networking.

Here is my homepage - majors surplus survival hawthorne

Анонимен каза...

Many people argue that eating too many plants grown with commercial fertilizers or pesticides can cause health problems.

So, I propose to you that you might want to consider doing your own organic gardening right in your own back yard.
Organic gardening teaches kids about the value of hard
work and its rewards.

Also visit my web blog - coup

Анонимен каза...

Here author is giving information on DRDO Tenders and ICFRE Tenders for
more details visit free tenders site. Or, when we speak of American capitalism, do we mean
jobs for our people, medical care for all of us, decent wages and decent retirements.
He becomes a different person once he dons his uniform
to the sound of the orchestra warming up. That’s why,
while drafting ads for newspapers selling or buying a
property, make your USP as your headline. Thats why Indian Hindi papers are very popular in all corners of India.


Feel free to visit my web page - click here

Анонимен каза...

So there are many virtual airlines that you can choose from and
be their management. Most of us has a chance to experience the amazing adventure
of some kind of aircraft simulators. The latest version, Rollercoaster Tycoon 3,
is produced by Atari and can be purchased at most retail outlets.
We would like to invite you to join our virtual airline in Ireland if you have some time that you can spend with is to fly online.
Usually, would need to follow the entire startup sequence to start any of the airplanes,
but FSP also has the auto start feature, to make it easier for
newbie’s.

Look into my blog ... simulator