събота, 30 май 2009 г.

Недвед спира с футбола




Надеждите на тифозите на Юве, че Павел Недвед ще играе още една година угаснаха днес. Ветеранът ще се оттегли от футбола след мача утре с Лацио. Чехът е свикал специална пресконференция тази вечер, на която да обяви решението си, съобщи "Гадзета дело спорт".
Недвед е на 36 г., но все още имаше шанс да поднови контракта си за още един сезон. От Юве предложиха заплата наполовина от това, което чеха получава сега. Шефовете на бианконерите предложиха 1 млн. евро и бонус за постигнати резултати. Освен това Недвед има предложение да тренира детските отбори на Юве.
В крайна сметка обаче ветеранът е преценил, че е време да се оттегли. Той ще изиграе последния си мач за Юве на "Олимпико" пред тифозите в Торино. Сблъсъкът по ирония на съдбата е с бившия му клуб Лацио и това е отличен шанс да се сбогува с феновете, които най-много го обичат в Италия.

Носителят на Златната топка за 2003 г. има общо 326 мача за Ювентус. Той е чужденеца с най-много срещи за Старата госпожа в историята. В тях чехът е отбелязал 65 гола. Павел е в Италия от 1996 г., когато Лацио го купува от Спарта Прага след Евро 96. За римляните Недвед има 207 мача и 51 гола във всички турнири. От 2001 г. е в Юве.
С Лацио е спечелил 2 Купи на Италия и една титла. С Юве триумфира още четири пъти със скудетото, но последните две титли (2005 и 2006) са отнети по служебен път на клуба. Недвед има и 4 Суперкупи на Италия, 1 КНК (Лацио) и 1 Суперкупа на Европа (Лацио). В Чехия е спечелил 3 титли и 1 Купа на страната.
Голямата болка на Недвед, е че не можа да спечели Шампионската лига. През 2003 г. Юве игра на финала, но чеха бе наказан, след като получи жълт картон в полуфинала реванш срещу Реал Мадрид.

"След осем сезона в Ювентус, дойде моментът да се разделя с тифозите, съотборниците и ръководството и им благодаря за подкрепата през всичките тези години. В Торино спечелих четири Скудети и Златната топка. От понеделник ще мисля за своето бъдеще. Искам да благодаря на съпругата ми Ивана и на моите деца, които винаги бяха близо до мен. Ще продължа да бъда много близък до Ювентус. Ще съм вечно благодарен на фамилия Аниели, която ми даде възможността да играя за толкова велик клуб. Решението относно бъдещето ми няма нищо общо с финансовите условия", написа в отворено писмо Недвед.

Няма коментари: